Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Mitä Sieniboxissa on?

Sieniboxi on Osterivinokkaan kasvatusalusta, joka sisältää kahvinpuruja, sahanpurua, viljaa ja tietysti sienirihmastoa. Pekonisienen kasvatusalustassa on myös maissia. Laatikon koko on 12cm x 10xm x 18cm ja se painaa n. 1,2 kg.

 

Miten säilytän Sieniboxia ennen kasvatuksen aloittamista?

Boxia tulee säilyttää ennen kasvatusta jääkaapissa, jottei se lähde kasvamaan ennenaikaisesti tai kuivu. Sienten kasvatus tulee aloittaa viimeistään 1-3 viikkoa ostohetken jälkeen. Katso tarkemmat ohjeet sieni kohtaisesti. 

 

Miten kasvatus aloitetaan?

Käyttö on todella helppoa:

1. Avaa pahvilaatikon ”läpyskä”
2. Tee muoviin ”X:n” muotoinen viilto
3. Kastele päivittäin 2-4 kertaa sumutepullolla
4. Noin 2 viikon päästä voit nauttia työsi hedelmistä

 

Kuinka nopeasti sienet kasvavat?

Ensimmäinen sato on valmis poimittavaksi noin 10-14 päivän kuluttua kasvatuksen aloittamisesta. Älä kuitenkaan huolestu, jos sienesi ei ole aloittanut kasvua tähän mennessä. Sienet voivat joskus ottaa oman aikansa. Voit myös lähettää meille kuvan Sieniboxistasi ja kysyä neuvoa, autamme mielellämme. 

 

Valaistus?

Sienet tarvitsevat myös valoa kasvaakseen, mielellään n.8-10h.

 

Mistä tiedän, että sienet ovat valmiita?

Rypäs poimitaan silloin, kun sen pienimmät sienet alkavat muuttua ruskeiksi ja suurten sienien reuna alkaa ohentua. Sienet pitää poimia viimeistään silloin, kun niiden reunat alkavat vetäytyä rypyille.

 

Miten poimin sienet?

Osterivinokas katkaistaan siitä, mistä jalan tyvinukka loppuu. Nukkainen tyvi on tosin aivan syötävää, mutta se pitää pilkkoa tavallista pienemmäksi, koska se on lakkia sitkeämpää. Osterivinokkaat kasvavat ryppäinä Sieniboxin reunoilta. Sienet irroitetaan kiertämällä kokonaisena, koko rypäs kerralla. Usein tämä on kuitenkin vaikeaa, jos rypäs koostuu useammasta kannasta, jolloin sienet on helpompi poimia sieniveitsen tai saksien avulla.

 

Miten säilytän poimittuja sieniä?

Osterivinokkaat säilyvät heti viileään vietynä jääkaapissa 14 vrk. Myös tässä vaiheessa sienten pinnalle voi muodostua valkoista itiöpölyä, jolla ei ole makuun tai säilyttävyyteen vaikuttavia ominaisuuksia.

 

Tarvitseeko Osterivinokkaita käsitellä jotenkin ennen käyttöä?

Osterivinokkaat ovat heti valmiita ruoanlaittoa varten!  Niitä ei tarvitse esimerkiksi ryöpätä tai kuivata.

 

Paljonko sieniä yhdestä Sieniboxista saa?

Yhdestä sadosta tulee noin 200g tuoreita sieniä. Yhdestä boxista saa 2-3 satoa.  

 

Voinko käyttää Sieniboxia uudelleen?

Kyllä voit. Yhdestä boxista saa 2-3 satoa. Ensimmäisen sadon jälkeen anna boxin levätä 10-12 päivää huoneenlämmössä. Tämän jälkeen voit tökätä muutaman reiän esim. ruuvimeisselillä, aikaisemmin tehdystä X kohdasta (ei pakollista mutta helpottaa veden imeytymistä). Upota rihmasto viileään veteen 12 – 24h. Tämän jälkeen kannattaa antaa ylimääräisen veden valua esim. lavuaarissa pois ja asettaa pakkaus takaisin pahviin. Kasvun pitäisi alkaa taas muutaman päivän päästä uudelleen.

Huomaa että astiat, jossa rihmaston upotat, tulee desinfioida enne käyttöä keitytetyllä vedellä.


Miten hävitän Sieniboxin käytön jälkeen?

Pakkaus on pahvia ja voidaan hävittää polttamalla/biojätteenä. Rihmastoa suojaava muovi kierrätetään sekajätteessä. Rihmasto voidaan laittaa biojätteeseen/kompostoida.

 

Miksi kasvattamani sienet ovat pieniä, kuivia tai halkeilevat?

Sisäilma on todennäköisesti liian kuiva. Älä säilytä Sieniboxiasi lämmönlähteiden lähellä (patterit, takat, jääkaapin pääliset yms.) Muista sumuttaa ahkerasti. Myös ikkunalaudat ovat monesti liian vetoisia paikkoja. 

 

Hometta?

Sienten pinnalle ja jalkojen tyviin mahdollisesti kasvava nukka ei ole hometta, vaan itiöpölyä, joka ei millään tavalla vaikuta sienen makuun, säilyvyyteen tai kasvatukseen. Tämä voi ilmetä myös kellertävänä, joka ei myöskään ole haitallista.

 

Itiöitä?

Sieniboxin osterivinokkaat levittävät itiöitä niin kuin muutkin sienet. Osterivinokkaat levittävät kuitenkin itiöitä aikuisina ja sienet voi hyvin poimia nuorena ennen tätä vaihetta. On loppujen lopuksi kuitenkin vaikea määrittää koska sienet ovat tässä vaiheessa, joten oletusarvona kannattaa aina varautua itiöpölyyn. Itiöiden määrä on kuitenkin vähäinen johtuen myös sienten suhteellisen vähäisestä määrästä.