Luethan ohjeet huolellisesti ennen kasvatuksen aloittamista!

 

Mitä Sieniboxissa on?

Sieniboxi on osterivinokkaan kasvatusalusta, joka sisältää kahvinpuruja, sahanpurua, viljaa ja tietysti sienirihmastoa. Laatikon koko on 12cm x 10xm x 22cm (kahvan kanssa 27cm) ja se painaa n. 1,3 kg.

Miten säilytän Sieniboxia ennen kasvatuksen aloittamista?

Boxia tulee säilyttää ennen kasvatusta jääkaapissa, jottei se lähde kasvamaan ennenaikaisesti tai kuivu. Sienten kasvatus tulee aloittaa viimeistään 1-3 viikkoa ostohetken jälkeen. Katso tarkemmat ohjeet sienikohtaisesti. Esimerkiksi Pekonisienen säilytys on hieman tarkempaa kuin Harmaaosterivinokkaan.

Miten kasvatus aloitetaan?

Käyttö on todella helppoa:

1. Avaa pahvilaatikon ”läpyskä”. Voit käyttää apuna veistä, jotta luukku irtoaa helpommin.
2. Tee muoviin n. 3mm syvä, X:n muotoinen viilto. Irroita muovia hieman pinnasta.
3. Kastele päivittäin 2-4 kertaa sumutepullolla.
4. Jatka kastelua, ja noin 2-4 viikon päästä voit nauttia työsi hedelmistä.

Älä poista kasvatusalustan ympärillä olevaa pahvilaatikkoa. Kastellessa laatikon pohja saattaa hieman vettyä. Tämän välttämiseksi voit kääntää boxin vaakatasoon kastelun ajaksi, jolloin vesi imeytyy tasaisemmin.

Kuinka nopeasti sienet kasvavat?

Ensimmäinen sato on yleensä valmis poimittavaksi noin 8-14 päivän kuluttua kasvatuksen aloittamisesta. Älä kuitenkaan huolestu, jos kasvatusalustasi ei ole aloittanut kasvua tähän mennessä. Sienet voivat joskus ottaa oman aikansa. Voit myös lähettää meille kuvan Sieniboxistasi sähköpostilla, ja kysyä neuvoa. Autamme mielellämme!

Valaistus?

Sienet tarvitsevat myös valoa kasvaakseen, mielellään n.8-10h vuorokaudessa. Suora auringonvalo voi kuivattaa kasvatusalustaa, joten se ei ole suositeltavaa.

Kasvatuspaikka?

Paras paikka kasvulle on n. 10-20 asteen lämpötila. Tätä korkeammille sisälämpötiloille suositellaan enemmän kastelua.

Vältä boxin säilyttämistä lämpöpattereiden ja tai muiden välittömien lämmönlähteiden lähellä (esim. uuni, sauna, jääkaapin päällinen, takka). Sienet tarvitsevat myös happea kasvaakseen, joten sisäilman tuuletus toisinaan voi auttaa kasvua.

Mistä tiedän, että sienet ovat valmiita?

Rypäs poimitaan silloin, kun sen pienimmät sienet alkavat muuttua vaalean ruskeaksi ja suurten sienien reuna alkaa ohentua. Sienet pitää poimia viimeistään silloin, kun niiden reunat alkavat vetäytyä rypyille.

Miten poimin sienet?

Osterivinokas katkaistaan siitä, mistä jalan tyvinukka loppuu. Nukkainen tyvi on tosin aivan syötävää, mutta se pitää pilkkoa tavallista pienemmäksi, koska se on lakkia sitkeämpää. Osterivinokkaat kasvavat ryppäinä Sieniboxin reunoilta. Sienet irroitetaan kiertämällä kokonaisena, koko rypäs kerralla. Usein tämä on kuitenkin vaikeaa, jos rypäs koostuu useammasta kannasta, jolloin sienet on helpompi poimia sieniveitsen tai saksien avulla.

Miten säilytän poimittuja sieniä?

Osterivinokkaat säilyvät heti viileään vietynä jääkaapissa 14 vrk. Myös tässä vaiheessa sienten pinnalle voi muodostua valkoista itiöpölyä, jolla ei ole makuun tai säilyttävyyteen vaikuttavia ominaisuuksia.

Tarvitseeko Osterivinokkaita käsitellä jotenkin ennen käyttöä?

Osterivinokkaat ovat heti valmiita ruoanlaittoa varten!  Niitä ei tarvitse esimerkiksi ryöpätä tai kuivata.

Paljonko sieniä yhdestä Sieniboxista saa?

Oikein kasvatettuna yhdestä sadosta tulee noin 200g tuoreita sieniä. Yhdestä boxista saa 2-3 satoa.  

Voinko käyttää Sieniboxia uudelleen?

Kyllä voit. Yhdestä boxista saa 2-3 satoa. Ensimmäisen sadon jälkeen anna boxin levätä 10-12 päivää huoneenlämmössä. Lepo tarkoittaa käytännössä sitä, että alustaa ei kastella. Myös valon määrää tulisi rajoittaa levon aikana, käännä esimerkiksi boxi kasvupaikassaan kasvatusluukku alaspäin.

Tämän jälkeen voit tökätä muutaman reiän esim. ruuvimeisselillä, aikaisemmin tehdystä X kohdasta (ei pakollista mutta helpottaa veden imeytymistä). Upota rihmasto viileään veteen 8-12 tunniksi. Tämän jälkeen kannattaa antaa ylimääräisen veden valua esim. lavuaarissa pois ja asettaa pakkaus takaisin pahviin. Kasvun pitäisi alkaa noin viikon päästä uudelleen.

Huomaa että astiat, joihin alustan upotat, tulee desinfioida ennen käyttöä kiehuvalla vedellä.

Miten hävitän Sieniboxin käytön jälkeen?

Pakkaus on pahvia ja voidaan hävittää polttamalla/biojätteenä. Rihmastoa suojaava muovi kierrätetään sekajätteessä. Rihmasto voidaan laittaa biojätteeseen/kompostoida.

Miksi kasvattamani sienet ovat pieniä, kuivia tai halkeilevat?

Sisäilma on todennäköisesti liian kuiva. Älä säilytä Sieniboxiasi lämmönlähteiden lähellä (patterit, takat, jääkaapin pääliset yms.) Muista sumuttaa ahkerasti. Myös ikkunalaudat ovat monesti liian vetoisia paikkoja.

Vinkit talviajan kasvatukseen

Varsinkin pakkasella sisäilma on useimmiten todella kuivaa, joka vaikeuttaa sienten kasvua. Usein ahkerampi sumuttelu auttaa, mutta koska sienet tarvitsevat kasvaakseen myös happea, on suositeltavaa tuulettaa sisäilmaa ainakin kerran päivässä. Boxi kannattaa kääntää kastelun ajaksi vaakatasoon, jolloin vesi imeytyy paremmin.

Jos alusta kuivuu jatkuvasti, voit kokeilla myös laittaa alustan päälle kevyen, puhtaan, märäksi kastellun talouspaperin palan. Vaihda paperi päivittäin, ja ota se välillä pois esim. päiväksi, jotta happi kulkee alustaan.

Kun sienet alkavat kasvaa, ne vaativat paljon kastelua, jotta ne eivät kuivu. Sumuta enimmäkseen alustaa, mutta myös sienten pintaa kevyesti, vähintään 3 kertaa päivässä. Näin vältät kuivat ja halkeilevat sienet.

Hometta?

Sienten pinnalle ja jalkojen tyviin mahdollisesti kasvava nukka ei ole hometta, vaan itiöpölyä, joka ei millään tavalla vaikuta sienen makuun, säilyvyyteen tai kasvatukseen. Tämä voi ilmetä myös kellertävänä, joka ei myöskään ole haitallista. Jos alustan pintaan ilmestyy vihreää tai sinertävää kasvustoa, on todennäköisesti kyse homeesta. Tässä tapauksessa lähetä kuva boxistasi asiakaspalveluumme, jotta saamme tiedon mahdollisesti homeisista alustoista. (sieniboxi@sieniboxi.fi)

Itiöitä?

Sieniboxin osterivinokkaat levittävät itiöitä niin kuin muutkin sienet. Osterivinokkaat levittävät kuitenkin itiöitä aikuisina ja sienet voi hyvin poimia nuorena ennen tätä vaihetta. On loppujen lopuksi kuitenkin vaikea määrittää koska sienet ovat tässä vaiheessa, joten oletusarvona kannattaa aina varautua itiöpölyyn. Itiöiden määrä on kuitenkin vähäinen johtuen myös sienten suhteellisen vähäisestä määrästä.

Ongelmia tilauksessa tai toimituksessa?

Toisinaan verkkokaupan maksusivu voi jumittaa Chrome-selaimella. Kokeile jotakin toista selainta, jos tilaus ei onnistu.

Tuotteemme toimitetaan Matkahuollon Lähellä-pakettina. Pyrimme toimittamaan tuotteet viikon sisällä tilauksesta. Jos siis viikko on kulunut tilauksesta, eikä saapumisilmoitusta ole vielä tullut, ole yhteydessä sähköpostitse asiakaspalveluumme sieniboxi@sieniboxi.fi, niin kerromme missä vaiheessa tilauksesi on.

HUOM! Jos tilauksessasi on jokin toinen toimitusosoite kuin tilaajan oma osoite, laitathan Lisätiedot-kenttään tilauksen vastaanottajan puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Näin Matkahuollosta tulee saapumisilmoitus oikealle henkilölle.

Osterivinokkaan ravintoarvot?

Harmaan osterivinokkaan ravintoarvot 100g kohti:

  • Energiaa 110 kJ (26kcal)
  • Sokeria 2,6 g
  • Rasvaa 0,3 g, joista tyydyttynyttä 0g
  • Proteiinia 2,0 g
  • Suolaa 0 mg

(Lähde: THL)