Osterivinokas (Pleurotus osteratus)

Osterivinokas (Pleurotus osteratus) on jalojen lehtipuiden yleinen lahottajasieni kaikkialla Euroopassa. Suomessa sitä löytyy yleisesti Etelä – Suomen jalopuista. Koivuvinokasta (Pleurotus pulmonaris) kasvaa Lapin tunturikoivikoissakin.

Osterivinokas on ollut haluttu ruokasieni jo pitkään, mutta sen kaupallinen viljely on alkanut Italiassa vasta 1950 – luvulla. Aluksi vinokkaita viljeltiin maahan haudatuissa puupölkyissä, mutta satokierto oli liian hidasta, ja sienien hinta pysyi korkeana. Vasta kun huomattiin, että osterivinokas tuottaa satoa olkialustasta alle kuukaudessa, alkoi laajamittainen kaupallinen viljely. Tällä hetkellä osterivinokas kilpailee siitakkeen kanssa toiseksi eniten viljellyn sienen tittelistä.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harrastelijan kasvatusmahdollisuudet

Osterivinokkaan kasvatus on ehkä helpoin tapa aloittaa sieniviljelyharrastus. Osterivinokas on voimakaskasvuinen sieni, joka antaa anteeksi pienet puutteet kasvatusolosuhteissa. Kun kasvualusta on koko kasvatuksen ajan muovin sisällä, jossa on vain muutamia reikiä, on alusta melko hyvin suojattu haitallisia mikrobeja vastaan.

Osterivinokas kuuluu myös Suomessa tavattaviin sieniin, joten sitä voi viljellä ulkona lämpimään vuodenaikaan. Sisällä osterivinokasta viljeltäessä pitää muistaa, että eräät osterivinokaskannat tuottavat erittäin paljon itöitä. Suuret itiömäärät asuinhuoneiden ilmassa saattavat aiheuttaa allergiaongelmia. Nuoret sienet eivät tuota itiöitä, joten ongelmia ei juurikaan tule, jos sienet poimitaan nuorina.

 

Sienten poiminta

 

Osterivinokas katkaistaan siitä, mistä jalan tyvinukka loppuu. Nukkainen tyvi on tosin aivan syötävää, mutta se pitää pilkkoa tavallista pienemmäksi, koska se on lakkia sitkeämpää.

Osterivinokkaat kasvavat ryppäinä sienisäkin rei`istä. Sienet irroitetaan kiertämällä kokonaisena, koko rypäs kerralla. Rypäs poimitaan silloin, kun sen pienimmät sienet alkavat muuttua ruskeiksi ja suurten sienien reuna alkaa ohentua. Sienet pitää poimia viimeistään silloin, kun niiden reunat alkavat vetäytyä rypyille. Osterivinokkaat säilyvät heti viileään vietynä jääkaapissa 14 vrk. Sienien pinnalle ja jalkojen tyviin mahdollisesti kasvava nukka ei ole hometta, vaan itiöpölyä, joka ei millään tavalla vaikuta sienen makuun tai säilyvyyteen.

Osterivinokasta säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa ja mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi.

 

 

Tässä vielä Sieniboxin nopsa resepti kermaviilisalaatin tekoon:  

Rypäs tuoreita osterivinokkaita pilkottuna (ryöppäys, kylmällä vedellä huuhtelu, valutus, purista loppu vesi käsin). 2 sipulia, puoli purkkia kermaviiliä, ripaus sokeria ja suolaa, sitruunapippuria, omenaviinietikkaa, ruohosipulia tai tilliä. Sekoita hyvin ja laita puoleksi – tunniksi jääkaappiin maustumaan.