Sieniboxi kotimaiseksi

Olikin helpommin sanottu kuin tehty!

Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt töitä Sieniboxin tuotannon siirtämiseksi Suomeen. Tuote on tähän mennessä maahantuotu Puolasta, joka ei sinällään ole ollut este laadukkaan tuotteen jälleenmyymiselle. Tämänhetkinen tuottajani Puolassa on pieni yksityisyrittäjä, joka mm. kerää alustan raaka-aineena käytettävät kahvinpurut paikallisista kahviloista.

Lämpötilaherkän tuotteen rahti maasta toiseen ei sitten olekaan ihan yksinkertaista; välillä liian kovat lämpötilat ovat tehneet tepposia tuotteelle, ja alusta on kärsinyt liian pitkistä säilytysajoista eri terminaaleissa. Ei ole mahdoton ajatus, että Puolan tuonti olisi jatkossakin toimiva tapa tehdä tätä liiketoimintaa. Kuitenkin pitkän linjan ravintola-alan ammattilaisena arvostan kotimaisia tuotteita ja raaka-aineita sen verran, että Sieniboxia olisi innostavampaa ja eettisempää myydä täysin suomalaisena tuotteena.

Sienien kasvatusalustojen- ja tarvikkeiden myynti on Suomessa suhteellisen pieni toimiala, joten tuottajan löytäminen ei olekaan ollut ihan yksinkertaista. Tuotanto vaatii siihen sopivat tilat, ja alustojen tuottaminen on melko työlästä. Paljon löytyy ihmisiä, joilla on kiinnostusta lähteä yrittämään harrastepohjalta tällaisten alustojen tekemistä, sillä sienten kasvatus on edelleen nousua tekevä harrastus Suomessa. Alustojen sarjatuotanto onkin sitten hieman eri asia – sienet ovat kuitenkin orgaanisia eliöitä ja niiden käyttäytymistä on melko mahdotonta ennustaa tarkkaan. Lisäksi alustan tuottaminen on olosuhteiden ja hygienian kannalta tarkkaa – pienikin virhe jossakin kohtaa prosessia voi johtaa koko erän homehtumiseen tai pilaantumiseen.

Tällä hetkellä minulla on kaksi potentiaalista tuottajaa, jotka ovat jo aloittaneet alustojen tekemisen. Tämä ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, joten itse pelkkänä ostajana en voi muuta kuin odotella ja kysyä kuulumisia. Siihen asti, että tuottajat saavat toimintansa kunnolla käyntiin, on Sieniboxi edelleen tuotava Puolasta. Kuten sanottu, tässäkään ei varsinaisesti mitään vikaa ole, sillä olen ollut iloinen siitä, miten olen voinut rahallisesti tukea pienen puolalaisen yrittäjän toimintaa. Pienissä euroissa kun on sielläkin yrittäjän leipä.

Sieniboxi elää ja hengittää – oli se sitten tuotettu Puolassa tai Suomessa.

Iloisia kasvatushetkiä!

  • Katja